Weboldalunk használatával jóváhagyod, hogy a kényelmes böngészés érdekében oldalunk cookie-kat használ. Erről bővebben az Adatvédelmi tájékoztatóban olvashatsz.

Pólyák babáknak, csecsemőknek

Miért jó a baba pólya?

Összeszedtük nektek részletesen, hogy miért jó, ha pólyázod kisbabádat.
Olvassátok el az oldal alján található cikket, mert megtudhatjátok belőle, hogy nagy segítséget jelent a baba megnyugtatásánál! Viszont az is kiderül belőle, hogy nem mindegy, mennyi időt tölt a baba a pólyában. Mert az sem jó, ha folyton csak abban van.

Tovább a teljes cikkre
Rendezés:

Miért jó a baba pólya?

Az újszülött 9 hónapig volt az anyaméhben, ami az utolsó trimeszterben már igencsak kezdett szűkös lenni számára. Megszületéséig életének természetes vele járója, hogy "valami" szorosan körül öleli, nyugalmat és melegséget ad. Újszülöttként neki ez a természetes egészen addig, míg hozzá nem szokik új, tágas környezetéhez az anyaméhen kívül.

Pólyás baba
Dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos és gyermekfejlesztési szakértő is felhívta arra a figyelmet, hogy a baba első 3 hónapjában különösen fontos olyan környezetet biztosítani neki, ami leginkább hasonló az anyaméhhez. Így érdemes odafigyelni arra, hogy a baba környezete ebben az időszakban minél békésebb, nyugodtabb legyen. Kerüljük a hirtelen hang-, és fényhatásokat. Emellett viszont imitálhatjuk a baba születése után az őt körülölelő biztonságot és melegséget, ha az első hónapjaiban pólyázzuk.
A baba pólyázásának jótékony hatásait már tudományosan is bebizonyították. A pólyában egy kellemesen szűk és meleg környezetet biztosítva a baba újra biztonságban érzi magát, és ez képes teljesen megnyugtatni. Ráadásul azáltal, hogy kezei-lábai finoman le vannak benne szorítva, az úgynevezett Moro-reflex okozta mozgolódás sem ébresztheti fel. Tehát a bepólyált csecsemő sokkal jobban, és nyugodtabban alszik. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a baba lábai soha ne legyenek teljesen leszorítva. Picike mozgásteret kell hagyni az egészséges mozgásszervi fejlődés érdekében!

A baba pólyázása nem új dolog. Néhány generációval korábban teljesen természetes volt, hogy az újszülöttet alváshoz, szállításhoz bebugyolálták. Még a Bibliában is megemlítik használatát. De sajnos az utóbbi 50 évben "kiment a divatból". Gyermek-fejlődés kutatók pár éve megint felhívták rá a figyelmet, hogy a baba fejlődésére a pólyázás kimondottan pozitív hatással van.

Néhány plusz pont a baba pólya mellett:

  • Szoptatásnál nagy segítség, mert könnyebb tartani a csecsemőt. És mivel legtöbbször etetés közben a baba el is alszik, így könnyebb letenni a már alvó csecsemőt a kiságyába anélkül, hogy mozgatásával felébresztenénk.
  • Alvás közben a pólya használata csökkenti a Moro-reflex által kiváltott mozgásokat, így azokra a baba nem  ébred fel.
  • A babapólyában sokkal biztonságosabban lehet megfogni az újszülöttet, hiszen az már ad neki egy tartást. Így akkor sem kell aggódni, ha kevésbé "szakértő kezekbe" adjuk gyermekünket.
  • Ha alaptermészetében nyugtalanabb a baba, vagy csak simán hasfájós, mindenképpen nagyobb eséllyel lehet bepólyálva megnyugtatni, mint anélkül.
  • Megkönnyíti az újszülött elalvását.
  • Egy jó babapólya megfelelő hőmérsékletben tartja a csecsemőt, amit a baba leadott saját testhője teremt. Mivel ezt szokta meg az anyaméhben is, ahelyett, hogy melege lenne, biztonságot ad neki.

Meddig ajánlott a babát pólyázni?

Szakemberek azt tanácsolják, hogy kb. 6 hetes korig javasolt az újszülöttet pólyázni, de a baba úgyis "szólni" fog, amikor már nem lesz rá annyira szüksége, és anélkül is jól fogja érezni magát.
Itt viszont fontos megemlíteni, hogy a gyermeket nem szabad éjjel-nappal pólyában tartani! Mert az az ízületeinek és izomzatának fejlődését hátrányosan befolyásolhatja. A pólyázás elsősorban alváshoz és etetéshez javasolt, amikor a babának nyugodt környezetet kell biztosítanunk. Vagy ha a gyermek valamiért különösen nyugtalan (pl.: betegség, hasfájás miatt).

Melyik típusú baba pólyát érdemes választani?

Ahogyan az utóbbi években újra ismertté vált a baba pólya, a gyártók megpróbálták különböző fazonokkal és anyagokkal még érdekesebbé tenni az édesanyák számára a pólyázás élményét.
A fazont, típust illetően igazából nincs különösebb kikötés azt leszámítva, hogy a pólyázás alkalmával lehetőségünk legyen a baba kezeit is "lekötni". A régebben használatos angol pólya erre nem alkalmas. Az inkább hasonlít egy gyerek hálózsákhoz, mint pólyához.
A klasszikus, középen megkötős pólyában stabilabban lehet rögzíteni a babát. Megkötőjével lehetőség van "játszani" lazább vagy szorosabb megkötés között is. Ezek a pólyák általában merevebb tartást adnak.
Az újabb típusú, tépőzárral rögzíthető pólyák is megfelelőek, de ott nincs túl nagy skála, amin lehetne állítani a tépőzárral. Valamint, ha nem a betétes fajtát választjuk, akkor ezek általában könnyebb, lágyabb pólyák, amiknek kevésbé merev a tartásuk az előbbihez képest.

Amit biztosan állíthatunk, hogy különösen meghatározó időszak a baba születését követő néhány hét, -hónap. Ebben az időszakban a harmonikus fejlődéshez nagyban hozzájárul a nyugalom és kiegyensúlyozottság. Ebben pedig sokat segít a baba pólyázása.

Az oldal tetejére